Categorieën: Arendonkse folklore396 woorden1,5 min leestijd

Sinte Katriena, fille fillemina

Auteurs: 396 woorden1,5 min leestijd

Sinte Katriena, fille fillemina

DATUM

oktober 10, 2023

CATEGORIE
Deel dit leesvoer

Op 25 november is het feest in Arendonk. Traditioneel trekken dan de kinderen de straat op voor het Sinte Katrienazingen. Voorzien van een zelfgemaakte lampion en een grote snoepzak gaan ze van deur tot deur om een liedje te zingen, in ruil voor snoepgoed. Het liedje gaat als volgt:

Sinte Katriena, fille fillemina,
een kjeske voor ne cent,
En al wie daar niet over kan,
over een kjeske, over een kjèèèske,
En al wie daar niet over kan,
over een kjeske voor ne cent.
Laat ons, laat ons,
ne goeien avond onder ons.

Dit doen ze zo snel mogelijk, soms zijn ze zelfs al klaar vooraleer de deur wordt geopend! Er mag immers enkel gezongen worden tussen 18 en 20 uur ’s avonds. Het is dan ook een ware sport om binnen deze beperkte tijd zoveel mogelijk snoep te verzamelen. Zo zingen de kinderen vaak een kortere versie van het lied, waarbij ze een strofe weglaten. Halfweg vorige eeuw lanceerden de kloosterzusters van Sint-Agnetendal een alternatieve, veel vromere versie van het lied maar die raakte gelukkig nooit echt ingeburgerd. Tegenwoordig wordt alleen nog het originele lied gezongen.

Het gemeentebestuur lanceert geregeld ideeën om de traditie levend te houden, met wisselend succes… Zo was er in de jaren ’80 een editie waarbij de kinderen werden opgeroepen om zich te verkleden vooraleer ze de straat optrokken. Het resulteerde in een ietwat vreemde mix tussen carnaval en halloween, dit had nog maar weinig met Sinte Katriena te maken. Het duurde dan ook niet lang of de verkleedkleren werden alweer achterwege gelaten. Sinds enkele jaren stimuleert het gemeentebestuur het zingen in eigen buurt. Omdat veel kinderen naar het marktplein afzakken, probeert men de verschillende wijken weer aantrekkelijk te maken. Zo kunnen erkende buurtverenigingen gratis ingrediënten bekomen om verse wafels te bakken en warme chocomelk te maken, om aan de kinderen uit te delen.

Het Sinte Katrienazingen is uniek en wordt enkel in Arendonk gevierd. De traditie is wellicht onstaan in de 19de eeuw, toen Arendonk nog een echt kousenweversdorp was. De heilige Catharina van Alexandrië, waarnaar Sinte Katriena verwijst, is de patrones van onder meer spinners en wevers.

In andere gemeenten wordt meestal Driekoningen of Sinte Mette gezongen. In Schoonbroek zingen ze Goriën, erg plaatselijk en uniek, net zoals Sinte Katriena in Arendonk. Een overzicht van de verschillende zangtradities uit de ruime regio werd gebundeld op de website Zing-Ze.be.

Blijf lezen: